Rekomenduojamas Omega-3 vartojimo kiekis

KOGUSED

Kui palju oomega-3 on vaja?

Oomega-3 tarbimise peamised eesmärgid on tagada organismis oomega-3 ja oomega-6 optimaalne suhe ning oomega-3 kogus.

Viimastel aastakümnetel on inimesed tarbinud liiga palju oomega-6 ja liiga vähe oomega-3 rasvhappeid. Kuna mõlemad rasvhapete rühmad vajavad ainevahetuseks samu ensüüme, häirib oomega-6 rasvhapete liig oomega-3 rasvhapete normaalset ainevahetust ja takistab nende imendumist.

Seetõttul on kasulik tarbida oomega-3 rasvhappeid võimalikult tugevas annuses.

EPA+DHA PÄEVANE ANNUS

VASTAVALT EFSA-le

(Euroopa Toiduohutusamet)

täiskasvanutele vähemalt 250 EPA + DHA

rasedatele ja imetavatele naistele
vähemalt 200 mg DHA-d, 250 mg DHA + EPA

lastele alates sünnist vähemalt 100 mg DHA-d,
EPA soovitatavaid annuseid ei ole kindlaks määratud

EPA + DHA - kuni 5 g
DHA - kuni 1 g päevas ei kujuta lastele mingit ohtu

VASTAVALT GOED-le

(Globaalne oomega-3 organisatsioon)

kõikidele inimestele vähemalt 500 mg EPA + DHA-d

rasedatele ja imetavatele naistele 700 kuni 1000 mg
oomega-3, millest vähemalt 300 mg peaks olema DHA

täiskasvanutele, kes soovivad säilitada normaalset südamefunktsiooni 1 kuni 5 g oomega-3.

Soovitused, mis on seotud konkreetsete terviseeesmärkidega (EFSA)

Normaalse ajutalitluse ja nägemise jaoks

Vähemalt 250 mg DHA-d

Normaalse südamefunktsiooni säilitamiseks

250 mg EPA-t ja DHA-d

Normaalse triglütseriidide taseme jaoks

2 g EPA-t ja DHA-d

Normaliam kraujospūdžiui

3g EPR ir DHR

Kindlate tervise-eesmärkide saavutamiseks
standard annustest sageli ei piisa.

Teadlaste ja toitumisnõustajate hinnangul tarbivad paljude riikide elanikkonnad liiga vähe oomega-3 rasvhappeid. Vastus küsimusele, milline on oomega-3 optimaalne kogus, on väga individuaalne, sest kaasaegne meditsiin rõhub mitte konkreetsele kogusele, vaid õigele oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete suhtele organismis. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete vahekorraks 2:1 kuni 5:1.

Kuna mõlema rasvhapete rühma ainevahetus vajab samu ensüüme, häirib oomega-6 rasvhapete liig oomega-3 rasvhapete normaalset metabolismi ja takistab nende imendumist. Seetõttul tuleks oomega-3 rasvhappeid tarbida võimalikult kõrges annuses.

Kahjuks on viimastel aastakümnetel suurenenud oomega-6 rasvhapete rikaste ja oomega-3 rasvhapete vaeste toiduainete tarbimine. Oomega-6 rasvhappeid leidub rohkesti erinevates toiduainetes, sealhulgas taimeõlides (mida leidub peaaegu igas töödeldud toidus), pähklites, terades, leivas, piimatoodetes, munades ja lihas. Nende rasvhapete suhe inimeste toidulaual on sageli 10:1 või isegi suurem, 20:1.

Rasvase kala suurem tarbimine aitaks seda probleemi lahendada, kuid see ei pruugi olla piisav.

Eriti kõrge kontsentratsiooniga FJORD STRONG OMEGA-3 kasutamine on suurepärane alternatiiv, et tagada piisavas koguses oomega-3 rasvhappeid,

eriti nende aktiivsel kujul – EPA ja DHA.

Verta žinoti